Tips voor het schoonmaken en onderhouden van je barbecue

Tips voor het schoonmaken en onderhouden van je barbecue

Barbecueën op een warme zomeravond zorgt altijd voor gezelligheid. Maar zodra alle gezelligheid erop zit houd je een vieze barbecue over. Om lang te kunnen blijven genieten van je barbecue is onderhoud en het schoonmaken ervan erg belangrijk. Wacht hier ook zeker niet te lang mee! Als je meerdere dagen in een week gaat barbecueën is het voldoende om na afloop een doekje over het rooster te halen. Eens in de zoveel tijd is het nodig om je barbecue grondig schoon te maken.


Houtskool barbecue reinigen
Voordat je begint met het bereiden van gerechten is het verstandig om je barbecue in te smeren met zonnebloem- of olijfolie. Op deze manier voorkom je dat je vlees aan het rooster blijft plakken. Als het rooster nog warm is zal het schoonmaken makkelijker gaan. Met een borstel verwijder je dan eenvoudig de etensresten. Wanneer je wacht tot de dag erna zullen de etensresten zich alleen nog maar meer vasthechten. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor het reinigen van je barbecue. Verwijder ook alle etensresten en as uit de kuip van je houtskoolbarbecue. Doe je dit niet, dan krijg je bij de volgende keer last van rook. De kuip reinig je eenvoudig en snel met afwasmiddel, warm water en een doekje. Gebruik geen sponsje!
Als je een gietijzeren rooster hebt gebruik dan alleen water en een borstel en droog het rooster altijd goed af.

Schoonmaken en onderhoud van je barbecue

Voor een intensieve schoonmaakbeurt kan je speciale reinigingsborstels gebruiken in combinatie met reiniger. Klik hier voor al onze barbecue onderhoud en reinigingsspullen.


Gasbarbecue reinigen
Een gasbarbecue schoonmaken is iets eenvoudiger. Om te beginnen verwijder je de grootste resten met een papiertje. Zet hierna het vuur op de hoogste stand en sluit de deksel. Wacht 15 minuten zodat alle resten verbrand zijn. Hierna kan je met een borstel aan de slag. Zijn hierna nog niet alle resten weg? Herhaal de voorgaande stappen dan nog een keer. Let op dat je geen staalborstel gebruikt, dit is erg slecht voor je grillrooster!

Barbecue schoonmaken


Elektrische barbecue reinigen
Na iedere gebruik is minimaal een snelle, eenvoudige reiniging vereist met een reinigingsborstel en grillroosterreiniger. De reiniging van het rooster gaat als volgt:

  • Borstel na gebruik de achtergebleven resten van het nog warme rooster.
  • Zodra je rooster is afgekoeld kan je deze insprayen met de grillroosterreiniger en vervolgens ga je er met een vochtig doekje overheen.

Voor een grondigere schoonmaakbeurt kan je een spons gebruiken en een schraper. Zodra de BBQ is afgekoeld spray je de reiniger aan de binnen- en buitenkant van de deksel. Laat het vervolgens 1 minuut inwerken. Hierna gebruik je een spons of doekje om de deksel goed te kunnen reinigen. Als laatste spoel je deze met water af. Let erop dat de barbecue helemaal opgedroogd is voor je deze opbergt om roest te voorkomen.

Een laatste belangrijke tip is om het aluminium lekbakje regelmatig te vervangen.  

Barbecue onderhouden

Tags: