Wat doet een regenton en wat zijn de voordelen hiervan?

De naam zegt het natuurlijk zelf al een ‘regenton’. Regenwater wordt opgevangen uit de lucht en opgeslagen in een ton. Maar waar is dit precies goed voor?

Het brengt een hoop voordelen door een regenton aan te schaffen. We leggen je allereerst uit wat een regenton precies doet en wat precies de voordelen zijn van het hebben van een regenton. Wat doet een regenton precies? Er vallen steeds vaker hevige, korte buien die ervoor zorgen dat er in korte tijd heel veel water naar beneden komt vanuit de lucht. Deze trekt of in de grond of gaat verloren in afvoersystemen. Een regenton zorgt ervoor dat regenwater wordt opgevangen en wordt opgeslagen.

In dit berichtje ga ik het met je hebben over de volgende zaken/voordelen van een regenton

  1. Extreme weersomstandigheden
  2. Regenwater voor de tuin
  3. Milieubewust
  4. Financiële voordelen

Wat zijn de voordelen van het hebben van een regenton?

Het hebben van een regenton kan om verschillende redenen erg voordelig zijn. De meeste voor de hand liggende redenen zou je zo op kunnen noemen maar er zijn nog een aantal redenen waarom het onwijs voordelig is om een regenton in de tuin te hebben.


 

  • Met een regenton ben je voorbereid op de meest extreme weersomstandigheden

Waarschijnlijk heb je er al een aantal keer mee te maken gehad, een langdurige droogte. Het is heerlijk weer en je kijkt even een tijdje niet om naar de tuin. Na een tijd is het toch echt weer nodig om de planten water te gaan geven, ze staan immers al een tijdje droog. Je hoeft geen leidingwater te gebruiken maar je kan gewoon het regenwater gebruiken dat een tijd geleden is opgevangen. Veel mensen in Nederland maken al gebruik van een regenton om het water op te vangen. Veel mensen kiezen hiervoor omdat er na een tijd van lange droogte er meestal korte, heftige regenbuien zich voordoen. Dan is het van belang om dit regenwater op te vangen voor wanneer er daarna weer een tijd van droogte aanbreekt. Mocht je nou geen regenwater hebben opgevangen dan moet je helaas toch gaan sproeien, zeker wanneer je weet dat een sproeibeurt van een kwartier ongeveer 100 liter water kost.

  • Regenwater beter voor de tuin dan leidingwater

Misschien wel een van de grootste voordelen van het hebben van een regenton is de kwaliteit van het water. Je planten zijn dol op regenwater! Leidingwater wordt gezuiverd door Vitens maar haalt niet alle onzuiverheden uit het water. Stoffen zoals kalk en ijzer worden grotendeels gefilterd en zijn ook goed voor de mens maar je planten hebben liever water zonder kalk en ijzer, uit de lucht bijvoorbeeld! Het water uit de leiding is dus prima om te drinken omdat wij als mens kalk goed kunnen hebben maar de planten lusten het minder graag. Het wassen van je ramen en auto is trouwens ook helemaal geen gek idee om te doen met water uit de regenton.


 

  • Denk wat meer aan het milieu

Gemiddeld gebruiken we 120 liter drinkwater persoon per dag. In warme periodes kan dit verbruik weleens stijgen naar 150 liter per dag. Jaarlijks is er een maximum aan grondwater dat omhoog wordt gepompt om een de groeiende vraag van water te voldoen. Er is een maximum ingesteld omdat dit effect heeft op onze bodem en de natuur.  Met een regenton verbruik je aanzienlijk minder leidingwater zodat er minder grondwater opgepompt hoef te worden. Zo zorg je er voor dat de vraag naar drinkwater niet nog meer stijgt. Je bent dus lekker verantwoord bezig!

Bedenk je wel dat besparen met een regenton niet meteen super veel euro's op zal leveren maar dat je dit echt pas moet doen wanneer je op de lange termijn geld wilt besparen. Je kan nog meer doen om kosten te besparen zoals, s'ochtends sproeien in plaats s'avonds. S'avonds blijft ook nog eens de grond nat en blijven de planten ook nat, dit zorgt voor een lichtelijke schimmelgevoeligheid. 


 

  • Regenwater is gratis!

Niet alleen goed voor het milieu maar ook goed voor jouw portemonnee! Daar zegt natuurlijk niemand nee tegen. Ook al is kraanwater niet duur, op de lange termijn zal het een hoop schelen. Het aanschaffen van een regenton hoeft niet duur te zijn. Er zijn hele trendy en moderne regentonnen van Capi maar er zijn ook slimme regentonnen die makkelijk te verbergen zijn in de tuin. Voor een kleine aanschafprijs kan je dus al een hoop geld besparen. Wat tevens handig is om te checken voordat je een regenton aanschaft, in sommige gemeentes wordt er subsidie verstrekt voor het aanschaffen van een regenton. Zo kan je dus uiteindelijk nóg meer geld besparen.

Bekijk hier het gehele assortiment

Bekijk het hier

Toptuincentrum is ook actief op social media. Je kunt ons volgen op: