Siergrassen

Siergrassen

Het zijn misschien niet de eerste planten waar je aan denkt om te planten in je tuin, balkon of terras maar siergrassen behoren er zeker in thuis! Je hebt veel verschillende soorten siergrassen zoals zegge, pampasgras, leliegras, prachtriet, pijpestrootje en lampenpoetsersgras. Het grote voordeel van siergrassen is dat deze in het najaar extra sfeer aan je tuin geven. Daarnaast heeft laagblijvend siergras ook een fijne werking, deze kun je namelijk gebruiken als bodembedekker en de grassen zullen er dan voor zorgen dat onkruid weinig tot geen kans krijgt om te groeien. Weinig onderhoud nodig dus!

ZEGGE PAMPASGRAS LELIEGRAS PRACHTRIET PIJPESTROOTJE LAMPENPOETSERSGRAS

Welke soorten siergrassen zijn er en hoe gebruik je ze? 

Misschien dat je bij siergras denkt aan gras dat slechts langer is dan normaal, maar siergras kan net zo goed kleurrijk zijn en zelfs in de bloei komen. Er zijn een hoop verschillende soorten, variërend van simpel tot excentriek. Onze meest populaire siergrassen zijn dan ook:

  • Leliegras met prachtige blauw/paarse bloemen;

  • Zegge, een bekend siergras dat ook in de winter mooi groen blijft;

  • Prachtriet, welke we allemaal wel eens als border hebben gezien langs een vijver of sloot;

  • Kurkentrekkergras, dit siergras is uniek door zijn bijzondere krulvorm. 

 

Siergras kan op diverse manieren gebruikt worden en veel soorten kunnen zowel in de grond als in het water groeien. Je zou ervoor kunnen kiezen om het siergras als bodembedekker te gebruiken, als decoratie in een pot, als border tussen bijvoorbeeld een tuin en stoep, of in een moestuin om afscheiding te creëren. Voor de borders hebben wijs speciale border voeding, maar we raden het je natuurlijk aan de siergrassen altijd te voorzien van goede voedingsstoffen. 

Winterharde siergrassen  

Wanneer een plant winterhard is, houdt dat in dat hij de koude bodem van de winter overleeft. In Nederland betekent het dat de planten bestand zijn tegen vorst. Waarschijnlijk overleeft niet de gehele plant het, maar de belangrijkste delen om daarna weer goed te groeien wel. Op deze manier zijn er ook verschillende siergrassen die de winter kunnen overleven en daarna in hun volle glorie terugkeren. Deze winterharde siergrassen zorgen ervoor dat jouw tuin ook in de koude maanden mooi blijft om naar te kijken, in plaats van dat het een dorre boel wordt. Bekijk in ons assortiment bij elke grassoort of hij winterhard is of niet en hoe je ze het beste kunt verzorgen!  

Siergras maakt van de tuin één geheel

Siergrassen zijn op zichzelf staand mooi, maar zorgen er ook voor dat de tuin één geheel wordt. Ze gaan goed samen met andere vaste bloemen en planten doordat ze door elkaar heen kunnen groeien. Kies je voor siergras met een bloeiperiode? Dan heb je de zekerheid dat jouw tuin elk jaar weer voorzien is van prachtige kleuren. Varieer welke bloemen je tussen het siergras plant en je hebt elk jaar weer een nieuwe verrassing om naar uit te kijken. 

Wanneer siergras snoeien?

De meeste siergrassen kun je het beste rond maart snoeien. Hoe kort ze gesnoeid moeten worden wisselt per soort. De reden om het siergras te snoeien is dat in de winter delen van het gras afsterven (niet bij alle soorten). Belangrijk is dan om de dode delen af te snoeien zodat er in het voorjaar nieuwe bladeren aan kunnen groeien.