Verzorgingstips voor jouw hond!

Geef jouw huisdier de beste verzorging met de producten van Toptuincentrum. Wij hebben alles in huis voor jouw hond, kat, konijn, cavia, vis en vogels. Jouw huisdier verdient natuurlijk het beste en dat vind je bij Toptuincentrum! In deze blog duiken we dieper in op de artikelen voor jouw loyaalste vriend, je trouwe hond! Honden zijn trouwe viervoeters die heel veel van hun baasje houden. Toon jouw huisdier een flinke dosis liefde door hem/haar te verwennen met een lekker warme mand, een mooie voerbak en leuke speeltjes. We geven je een aantal tips om jouw hond beter te verzorgen en zoveel mogelijk liefde te geven. 

Een gezonde, levenslustige hond is een hond die de verzorging krijgt die hij nodig heeft. Bij de verzorging van je hond komt veel kijken. Niet alleen moet hem goede voeding geven, maar je moet er ook voor zorgen dat hij zijn energie kwijt kan en dat zijn vacht in een goede conditie blijft. Wanneer je hond de hele dag bezig is geweest, is voldoende rust ook van belang. We zetten een aantal aspecten op een rijtje die belangrijk zijn, om jouw hond op een ultieme manier te verzorgen. 

 

1. Het juiste voer

Het begint natuurlijk allemaal met het beste voedsel voor jouw beste vriend. Goede voeding is van grote invloed op de gezondheid van je hond. Kies daarom het voer dat het beste bij hem past. Een pup heeft bijvoorbeeld een andere voedingsbehoefte dan een volwassen hond. De grootte en het ras van je hond hebben ook invloed op de voedingsbehoeften. Honden moeten altijd toegang hebben tot water en het is belangrijk om hen niet te overvoeren. Er zijn veel merken hondenvoeding op de markt. De prijs van voer varieert dan ook sterk. Als je wil wisselen van merk, bouw dit dan rustig op door middel van een mix van oud en nieuw voer. 
Brokken zijn goed voor het gebit en bevatten alles wat een hond nodig heeft. Je kunt dit met ander voer afwisselen, mits dit in een regelmatig patroon gedaan wordt. Het belangrijkste om in de gaten te houden is dat je hond voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. 
Als je niet weet hoeveel voer je moet geven of welke invloed verschillende groeistadia hebben op de voedingsbehoeften, kun je je dierenarts om advies vragen. Deze geeft je dan richtlijnen voor optimale groei en helpen overgewicht en overbelasting te voorkomen. Bij Toptuincentrum beschikken wij over veel verschillende merken hondenvoer, met daarin meerdere productvarianten. Zo bieden wij de merken Profine, Prins en Planet Pet. 

 

2. Vachtverzorging

Regelmatige vachtverzorging is een goede gewoonte. De vachtverzorging ondersteunt de gezondheid van de huid. Verder is de kans groter dat afwijkingen, zoals parasieten, huidaandoeningen of ongemakken detecteert. De meeste honden vinden vachtverzorging fijn als ze op jonge leeftijd eraan gewend zijn geraakt, maar het is nooit te laat om ermee te beginnen. De hoeveelheid tijd die je kwijt bent aan het verzorgen van de vacht, is afhankelijk van het type vacht. Een kortharige hond heeft natuurlijk minder borstelen of kammen nodig dan een langharige hond. 
Het is echter van groot belang om je hond vanaf het begin de vacht te verzorgen. Zo raakt de hond aan de aanrakingen gewend. Wanneer de hond gewend is, kan je een borstel gebruiken. Het is dan handig om er meteen een ritueel van te maken zodat de hond weet wat hij kan verwachten. Maak korte stroken en laat de hond niet in de borstel bijten. Bij Toptuincentrum vindt u de juiste borstel voor uw loyale vriend. Zo hebben we tweezijdige borstels, stalenborstels, vlooienkammen, handschoenborstels en grove borstels.

 

3. Gebitsverzorging

Éen van de meest voorkomende ongemakken voor je hond zijn aandoeningen van het gebit. De verschijnselen worden vaak pas in een laat stadium opgemerkt. De gevolgen hiervan zijn ernstige tandvleesontsteking en verlies van kiezen en tanden. Ontstoken tandvlees is pijnlijk en de betrokken bacterien kunnen hart, lever en nieren beschadigen. Voedselresten, bacteriën en speeksel kunnen tandplaque veroorzaken, dit kan uiteindelijk uitharden tot tandsteen. Tussen het tandsteen en tandvlees kunnen weer voedselresten en bacteriën nestelen die zorgen voor een tandvleesontsteking. Als hier dan geen behandeling plaatsvindt zal de ontsteking zich uitbreiden naar het bot waardoor keizen zullen uitvallen. 
Als je huisdier nog een schoon gebit heeft heb je de keuze uit de volgende mogelijkheden:

- 2x per week poetsen met speciale tandenborstels en tandpasta.

-Een speciaal dieetvoeder waarmee de vorming van tandplaque voorkomen wordt.

-Met speciale speeltjes onderhoudt je hond zelf spelenderwijs het gebit

 

4. Speeltjes

De meeste honden spelen maar al te graag met hun baasje. Met het juiste hondenspeelgoed kan jouw hond hier uren zoet mee zijn. Jouw hond wordt gewoon heel erg blij van speelgoed. Wil je hond niet meer echt spelen? Misschien omdat jouw hond al wat ouder is? Kies dan een speeltje wat beter bij jouw hond past, een fijn zacht knuffelspeeltje bijvoorbeeld. Bijvoorbeeld Kong Wildknots Bears. Bij jongere honden is het beter om verschillende speeltjes uit te proberen om zo te ontdekken waar jouw hond nu echt blij van wordt. 
Ook zodra honden kauwen is dit goed voor tanden en het tandvlees. Je kunt voor een gezond hondengebit kiezen voor hondenkluiven of voor bepaalde hondenspeeltjes. 

 

5. Beweging

Wanneer je je hond uitlaat, is het belangrijk dat hij zich ook kan ontspannen en kan rennen en spelen met soortgenoten. Je hond heeft beweging nodig. Honden die iedere dag in contact komen met soortgenoten tijdens het uitlaten, leren zich spelenderwijs sociaal gedragen. Maar beweging stimuleert ook de ontwikkeling van je hond, met name van de spieren. Houd wel rekening met de leeftijd van je hond: een pup kan nog geen lange wandelingen maken. Daarnaast kan een pup nog niet lopen naast de fiets. Voldoende beweging is voor iedere hond belangrijk om gezond en fit te blijven. 
Maar het belang van bewegen gaat voor de hond verder dan alleen het fysieke aspect. Ook voor zijn psychische gezondheid is het noodzakelijk dat je hond in beweging blijft. Dankzij het wandelen en andere bewegingsvormen kan een volwassen hond zijn energie en spanningen kwijt. Actief zijn voorkomt verveling en maakt honden gelukkiger. Als je hond te weinig beweegt zal zijn lichaam verslappen. De spieren worden zwakker en de conditie gaat achteruit. Een tekort aan beweging is dan ook één van de belangrijkste oorzaken van allerlei pijnlijke spier- en gewrichtsproblemen. 

 

Benieuwd naar dierenverzorgingsproducten? Kom dan naar onze winkel in Den Bosch. Je kunt ons vinden in GroenRijk Den Bosch. Naast ons grote aanbod in dierenverzorgingsproducten, ben je bij ons ook aan het juiste adres voor kamerplanten, buitenplanten, kerstbomen, woonaccessoires en nog veel meer! Daarnaast heten we je graag van harte welkom in ons tuincafé. Naast een kopje koffie met gebak, beschikken we over een uitgebreide lunchkaart. 

 

Heb je nog vragen over onze producten? Neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken op 073 220 0051 of mail naar info@toptuincentrum. 

 

Ben je benieuwd geworden naar de dierenverzorgingsproducten? Neem dan eens zeker een kijkje bij het assortiment van Toptuincentrum.

Tags: