Fan van de Calathea!

Kamerplanten zijn er uiteraard in allerlei soorten en maten. Met al die verschillende groene rakkers is het eenvoudig om in huis een urban jungle te creëeren. Toch kan het voorkomen dat één bepaalde soort een speciaal plekje in je hart verovert waar al dat andere groen bij in het niet valt... Bij ons is dat de Calathea! Oorspronkelijk groeit de Calathea in de Zuid-Amerikaanse jungle, maar tegenwoordig kan hij ook gewoon in jouw huiskamer shinen! Calathea’s staan vooral bekend om het patroon op hun bladeren. Je kijkt je ogen uit! Welke soort uit de Calathea familie je ook hebt; ze hebben wel wat aandacht nodig... Daar helpen wij van Toptuincentrum.nl je uiteraard graag bij! Daarom geven je in dit blogartikel een aantal tips & tricks die je helpen je Calathea een mooi leven te bieden.

Welke Calathea soorten zijn er?   

Er bestaan niet één, niet twee, maar maar liefst 25 verschillende soorten Calathea’s! Stuk voor stuk zien ze er heel anders uit en is het een plaatje om naar te kijken. Mogen we je even voorstellen aan deze beauties?

  • Calathea Orbifolia
  • Calathea Ornata
  • Calathea Zebrina
  • Calathea Makoyana
  • Calathea Crocata
  • Calathea Lancifolia

Benieuwd naar de Calathea’s in ons online tuincentrum?

Bestel jouw Calathea online!

Dorstige Calathea

De Calathea is gek op water en houdt van een hoge luchtvochtigheid (net zoals in die warme Zuid-Amerikaanse jungle). Calathea’s groeien voornamelijk in de lente en in de zomer. Dat zijn dan ook de seizoenen wanneer je jouw Calathea wat meer water moet geven. Zo’n één tot twee keer per week is voldoende, maar houd de grond altijd licht vochtig. In de herfst en in de winter laat je de grond tussen de water geef momenten bijna opdrogen en is één keer per week water geven voldoende. Of het nu winter of zomer is: blijf jouw Calathea altijd goed in de gaten houden. Wanneer je merkt dat de grond te nat is of juist heel droog dan pas je de hoeveelheid water aan.

Een Calathea kamerplant bestel je op Toptuincentrum.nl!

Help! Mijn Calathea heeft gele bladeren!

Ben je heerlijk aan het genieten van jouw Calathea, spot je opeens een geel blad. Oeps, paniek! Gele bladeren bij een Calathea is een teken dat jouw plant veel te veel water krijgt. Iets minder water geven dus! Naast gele bladeren, kunnen Calathea’s ook bruine bladeren krijgen. Dan is er vaak sprake van wortelrot óf een te droge lucht. In periodes wanneer de verwarming weer aangaat, is de lucht in huis droger. Om bruine bladeren te voorkomen, kun je ze wat vaker besproeien met water.

Al onze kamerplanten

Ritsel, ritsel... Waarom beweegt mijn Calathea?

Hoor je weleens geritsel in huis? En heb jij toevallig een Calathea? Dan hoor je het sluiten en openen van de bladeren. De Calathea wordt dan ook niet voor niks ‘De levende plant’ genoemd. In de avond sluit hij zijn bladeren en wanneer de zon weer opkomt, opent hij zijn bladeren weer. Het is nog steeds één groot mysterie waarom deze bijzondere kamerplant dat doet, maar leuk is het natuurlijk wel!

Een Calathea kamerplant bestel je op Toptuincentrum.nl!

Waar zet ik mijn Calathea?

Wat we al eerder vertelden: een Calathea heeft wel wat aandacht nodig. Zeker als het gaat om de plek waar je deze kamerplant zet. In de jungle wordt hij beschermd tegen de felle zon. Daarom staat hij bij jou thuis ook niet liever in de spotlight. Een ochtendzonnetje of een ondergaande zon aan het eind van de dag is prima. Heb jij nog zo’n plekje vrij in huis?

Wil jij een Calathea in huis halen? Bestel 'm op Toptuincentrum.nl!

Wij zijn enorm fan van deze kamerplanten en misschien jij nu ook wel! Wil je ook graag een Calathea in huis? In ons online tuincentrum vind je een ruime keuze aan Calathea’s. Vergeet ook niet een bijpassende bloempot én potgrond te bestellen. Zo maak je het plaatje helemaal compleet en geniet je met volle teugen van jouw Calathea! Bij vragen staan we voor je klaar!

Veelgestelde vragen & contact

Tags: