Groene Aanslag Verwijderen, Hoe Doe Ik Dat?

Welkom bij weer een nieuwe blog. Vandaag duiken we in het verwijderen van groene aanslag. Zit je terras onder de groene aanslag en wil je er wat aan doen? Dan ben je niet de enige. In de wintermaanden zijn er veel mensen met hetzelfde probleem. Door veel vocht en weinig zonlicht krijgen mossen en algen vrij spel om zich te nestelen op jouw terras of tuinpad. Naast het feit dat het er niet mooi uitziet, kan het ook erg gevaarlijk zijn. Je glijdt namelijk snel uit over de gladde aanslag.

 

Hoe ontstaat groene aanslag?

Aanslag van algen ontstaat met name op plekken waar weinig zonlicht komt tijdens donkere dagen met veel regen. De groene aanslag ontsiert het terras, maar ook potten en schuttingen. Groene aanslag ontstaat vaak op vochtige plekken waar de zon weinig komt. De terras- of tuintegels die in de schaduw liggen krijgen hier al snel mee te maken, net als schuttingen op schaduwrijke plekken. Groene aanslag vormt zich op alle terrassen en oppervlakken, of het van hout, steen of beton is. Onregelmatige oppervlaktes en zachte materialen krijgen meer te maken met aanslag dan harde en rechte oppervlaktes. 

Daarnaast speelt het seizoen ook een grote rol. In het najaar en in de winter is de aanslag hardnekkiger omdat er dan meer neerslag valt en er minder zonlicht is. Het voorjaar is dan ook het uitgelezen moment om groene aanslag te verwijderen. In de zomer wil je natuurlijk genieten van een mooi en schoon terras. 

 

3 doe-het-zelf tips om groene aanslag te verwijderen van o.a. tegels

Naast de daarvoor bestemde producten worden vaak ook verschillende doe-het-zelf middelen op blogs en andere websites genoemd waarmee je aanslag kunt verwijderen van groene tegels, hout, beton of potten. Let wel op, deze methoden zijn geen garantie voor succes.

1. Groene aanslag verwijderen met een hogedrukreiniger

Vooral in het voorjaar en de zomer kiezen veel mensen ervoor om met de hogedrukreiniger groene aanslag op terrassen en tegels schoon te maken. Helaas heeft dit twee grote nadelen. In eerste instantie spuit je namelijk de voegen uit het terras waardoor de stenen kunnen verzakken. 
Verder kan de hogedrukreiniger ook je tegels beschadigen. Hierdoor wordt de structuur van de steen niet meer open, waardoor mossen en algen juist dieper in de steen komen te zitten. 

2. Chloor of schoonmaakazijn

Een veel gebruikt middel om de groene aanslag op het terras te reinigen is chloor of schoonmaakazijn. Chloor is echter schadelijk voor planten waardoor het geen veilig middel is om buiten te gebruiken.
Schoonmaakazijn is weliswaar minder chemisch, maar zeker ook niet ongevaarlijk voor sommige planten; met name voor grassen en kruidachtigen. Let bij schoonmaakazijn goed op, aangezien het zuur natuursteen met een hoog kalkgehalte kan beschadigen. Niet ieder terras kan er even goed tegen, dus raden we altijd aan eerst even te testen op een onopvallende plek.

3. Mengsel van warm water, soda en groene zeep

Vooral voor hout is een mengsel van warm of lauw water, soda en groene zeep geschikt om zo de groene aanslag zoveel mogelijk te verwijderen. Het kost wel vrij veel tijd om met een harde bezem of borstel uw buitentafel langs te gaan. Verder zie je het effect pas goed wanneer het meubelstuk afspuit, waardoor je soms plekjes mist en opnieuw moet beginnen. Dit probleem ervaar je niet met de producten van Pokon.

 

 

De Pokon oplossing om effectief groene aanslag te verwijderen. 

Algengroei wordt effectief verwijderd door de organische vetzuren van ECOstyle Terrasreiniger. De terrasreiniger is een 100% natuurlijk product. Binnen een mum van tijd is jouw terras vrij van de aanslag. Let op: Op poreuze stenen altijd eerst een klein stukje proberen. Bij overmatig gebruik kan er een witte waas ontstaan. 

Schoon houden van je terras

Een ideaal product om jouw terras schoon te krijgen is een harde terrasbezem. Een bezem van kwaliteit vind je niet zomaar. Gelukkig hebben we bij toptuincentrum verschillende bezems op voorraad. Zowel bezems voor buiten, als binnen zijn bij ons verkrijgbaar. Klik hier voor de pagina.

 

 

 

 

Tips om groene aanslag te voorkomen

Helaas kan je groene aanslag nooit helemaal voorkomen. Dit komt doordat we in Nederland een regenachtig klimaat hebben met wisselende seizoenen. Wel kun je bij het bestraten of aanleggen van een terras een aantal keuzes maken waardoor er minder snel algen en mossen verschijnen op de tegels. Je kunt bijvoorbeeld het terras iets aflopend legen en zorgen voor een goede afwatering waardoor er geen of weinig water op blijft staan. Hierdoor hebben de algen en mossen op deze manier minder kans hebben om zich te hechten aan het terras. Zo ontstaat er nauwelijks aanslag op je tegels en duurt het langer voordat het zich ontwikkelt. 

Verder speelt materiaalkeuze een rol. Het ene materiaal is gevoeliger voor de vorming van groene aanslag dan het andere. Kies bijvoorbeeld voor hardhout wanneer je een schutting plaatst en kies voor goed gecoate tegels. Je kunt hierover advies vragen aan een expert. 

De tips om groene aanslag te verwijderen zijn natuurlijk erg handig. Echter, voorkom je liever groene aanslag dan dat je deze behandelt. Zorg er daarom voor dat je met regelmaat je terras of tuinpad schoonmaakt. Je kunt ook kiezen om je terras of tuinpad te bewerken met een speciale coating tegen een groene aanslag, zo ben je verzekerd van een mooi terras of tuinpad. 

 

 

Heb je iets gehad aan deze blog en wil je meer weten over het verwijderen van groene aanslag, het verwijderen van onkruid of andere onderwerpen? Neem dan snel een kijkje op toptuincentrum.nl

Wil je advies over jouw tuin, kamerplant of buitenplant? Kom dan naar onze winkel in Den Bosch. Je kunt ons vinden in GroenRijk Den Bosch. Naast ons grote aanbod in planten en bloemen, ben je bij ons ook aan het juiste adres voor dierenproducten, woonaccessoires, buitenplanten en barbecues. Daarnaast heten we je graag van harte welkom in ons tuincafé.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog of producten die je tegenkomt op de website? Neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken op 073 330 0051 of mail naar info@toptuincentrum.nl

Ben je benieuwd geworden naar terrasreiniger of andere Pokon producten? Neem dan snel een kijkje op toptuincentrum.nl