Soorten Fruitbomen & Advies

Als we het aantal fruitbomen soorten stuk voor stuk zouden benoemen, dan zouden we boven de 150 stuks komen. Dit gaan we dus niet doen. We bespreken een aantal algemene soorten, met haar populairste soort. Daarnaast bespreken we onderwerpen zoals het snoeien van je fruitboom, hoe je kunt zien of het fruit rijp is en wat je kan doen met gevallen fruit.

 

Soorten Fruitbomen

De Appelboom soorten

Dit is misschien wel de meest bekendste bij iedereen. De vrucht met de ietwat zure smaak, maar wel lekker vochtig en het neemt de trek weg. De meeste mensen eten er zeker wel meer dan 10 per jaar. De appelboom bloeit op in april/mei en krijgt vruchten in september/oktober. Piekmomenten van deze soort zijn dus mooi verdeeld over het jaar. Niet te vergeten, snoei deze boom gelieve in maart. Hieronder de 2 bekendste soorten:

 • De Malus Domestica Elstar: dit is de meest gegeten appel in Nederland. Logisch, want het is ook echt een heerlijke vrucht.
 • De Malus Domestica Jonagold: is daarentegen de meest gezochte appelboom in Nederland. 

 

 

De Perenboom soorten

Deze soort heeft een zoete smaak en heeft heerlijk sap in de vrucht opgebaard. Logischerwijs valt ook deze boom onder één van de meest bekendste soorten fruitbomen. De perenboom bloeit op in april/mei en krijgt vruchten in september/oktober. De piekmomenten van dit soort zijn dus ook mooi verdeeld over het jaar. Niet te vergeten, snoei deze boom in maart. Een aantal bekende soorten Perenbomen:

 • De Oude Perenboom is een van de meeste gezochten Perenbomen. Dit is logisch aangezien deze bomen vaak na een jaartje al de eerste vrucht geven. Bij jongere bomen moet men hier langer op wachten.
 • De Stoofperenboom is daarna de meest gezochte perenboom. 
 • De Perenboom Conference is de meest gegeten peer. Deze is ook ontzettend lekker sappig. 

 

 

De Notenboom

Één van de bekendste fruitbomen soorten natuurlijk, de notenboom en dan vooral, de walnotenboom. Geloof het of niet, de walnotenboom en notenboom in het algemeen zijn de meest gezochte zoekwoorden als het gaat om bomen. Wat maakt deze boom zo bijzonder? Is het de manier waarop de boom groeit, hoe ze eruit ziet, of toch de heerlijke vruchten? Wij denken een combinatie van alles. De boom bloeit in mei/juni, draagt vrucht in oktober en mag gesnoeid worden in maart. Hieronder een aantal soorten:

 • De befaamde boom, Juglans Regia, de walnotenboom. 
 • De Kastanje Boom. Deze heeft ook zijn charmes en is net iets anders dan de Juglans Regia.

 

De kersenboom

Er zijn meerdere soorten kersenbomen. Deze kersenbloemen bloeien in april, krijgen vruchten in juli en mogen gesnoeid worden in oktober. Deze vruchten komen dus in tegenstelling tot de notenboom, appelboom en perenboom veel eerder. Zo zit er ook een beetje afwisseling in de fruitbomen soorten. Hieronder worden de populairste kersenbomen getoond:

 • De Prunus Karina is de meest gegeten kers, maar niet de zoetste van zijn soort.
 • De zoetste kers die verkrijgbaar is is de Prunus Kordia. 

 

Mooi en Nuttig

Fruitbomen zijn ieder seizoen een aanwinst voor de tuin en belonen je zorg met heerlijk fruit. Daarnaast bieden ze woonruimte aan insecten, vogels, vleermuizen en knaagdieren. De egel verstopt zich in de afgevallen bladeren en de bladlaag bevordert onderbegroeiing als salomonszegel, sleutelbloem, bosanemoon, speenkruid en pinksterbloem.

 

Snoeien

Net als de rest van de tuin hebben ook fruitbomen zorg en onderhoud nodig. Dat kan soms lastig zijn, want niet iedereen beheerst bijvoorbeeld de kunst van het snoeien. Als je optimaal wilt profiteren van je fruitboom is het verstandig om hem goed te snoeien. Er zijn twee soorten vruchtbomen, namelijk pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. Deze moeten allebei op een ander moment gesnoeid worden. 

Fruitbomen snoeien

Fruitbomen snoeien doe je zodat er weer nieuwe takken kunnen groeien. Knip oude takken en takken die weinig vrucht geven weg met een snoeischaar of takkenschaar. Verwijder takken altijd op ongeveer tien centimeter vanaf de stam. Wanneer een tak in twee wakken splits (vergaffeling), dan moet je een van de twee takken verwijderen. Ook naar beneden of naar binnen groeiende takken kun je wegknippen. 

Pitvruchtbomen snoeien

Met pitvruchtbomen worden appelbomen en perenbomen bedoeld. De snoei van deze bomen valt tussen begin januari en eind maart. Doe het nooit eerder, want dan zijn deze fruitbomen nog gevoelig voor ziektes. Sommige schimmelziekten kunnen de stam en de takken aantasten en verspreidt zich vooral in november en december tijdens vochtig weer. Snoei de bomen altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode. Het is ideaal snoeiweer wanneer het 's nachts licht vriest en de temperatuur overdag iets boven nul uitkomt. 

Steenvruchtbomen snoeien

Steenvruchten zijn vruchten zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Deze bomen kun je in de winter beter niet snoeien. In deze periode kunnen ze namelijk besmet worden met loodglansschimmel. Sommige rassen steenvruchten zijn hier erg gevoelig voor. Daarom kun je de steenfruit beter vlak na de bloei in april/mei of vlak na de pluk in augustus/september snoeien.

 

Wanneer kan ik mijn fruit van de boom plukken?

Niet bij elke fruitboom is het even makkelijk om te zien of het fruit al rijp is. Gelukkig zijn er handige trucjes om te zien en voelen of je je fruit al kan plukken. Met een zonnige zomer/herfst kunnen de vruchten wel een paar weken eerder klaar zijn dan een natte, bewolkte zomer/herfst. Hieronder een kort overzicht van de soorten fruitbomen en de maand waarin het fruit rijp is:

 • Kersenbomen, bijna alle kersenrassen zijn plukrijp in de maanden juni en juli, maar de exacte maanden variëren nogal veel tussen de verschillende rassen. 
 • Pruimenbomen, bijna alle pruimen zijn plukrijp in de maanden juli en augustus met veel variatie tussen de rassen.
 • Perenbomen, bijna alle peren zijn plukrijp in de maanden augustus en september met veel variatie tussen de rassen.
 • Appelbomen, bijna alle appelrassen zijn plukrijp in de maanden september en oktober en augustus met veel variatie tussen de rassen.

 

Hoe zie ik of het fruit rijp is?

Bij bijna elke fruitsoort geldt dat rijpe vruchten erg makkelijk loslaten van de tak. Als je hard moet trekken of überhaupt kracht moet zetten, dan is het fruit niet rijp. Probeer in plaats daarvan de vrucht voorzichtig vast te pakken en een halve slag te draaien. Als de vrucht loslaat is het perfect rijp, zo niet, laat de vrucht dan nog maar even hangen.

Bij pruimen en kersen kun je ook nog naar de kleur van het fruit kijken. Wanneer de vrucht volledig gekleurd is, dan is het fruit klaar. Zie je nog een gele of groene kant, bijvoorbeeld onder een takje of blaadje dan is het fruit nog niet helemaal rijp. 

 

 

 

Sommige fruitstukken zijn gevallen, wat nu?

Omdat de vruchten redelijk los aan de boom hangen als ze rijp zijn, kunnen verschillende vruchten bij een storm of harde wind uit de boom vallen. Vaak is dan niets mis met dat stuk fruit. Je kunt deze gewoon oprapen en consumeren. Check wel altijd even of het goede vruchten zijn. 

 

 

Heb je iets gehad aan deze blog en wil je meer weten over fruitbomen? Neem dan snel een kijkje op toptuincentrum.nl en groenrijkdenbosch.nl

Wil je advies over jouw tuin, kamerplant of buitenplant? Kom dan naar onze winkel in Den Bosch. Je kunt ons vinden in GroenRijk Den Bosch. Naast ons grote aanbod in planten en bloemen, ben je bij ons ook aan het juiste adres voor dierenproducten, woonaccessoires, buitenplanten en barbecues. Daarnaast heten we je graag van harte welkom in ons tuincafé.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog of producten die je tegenkomt op de website? Neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken op 073 330 0051 of mail naar info@toptuincentrum.nl

Ben je benieuwd geworden naar fruitbomen, kamerplanten of andere producten? Neem dan snel een kijkje op toptuincentrum.nl

 

 

Tags:

Bezoek de webshop