Planten onder een veranda

Welke planten zijn populair voor in de veranda? Er zijn enorm veel verschillende soorten planten te vinden die jouw veranda in no-time opfleuren. Een mooie, snelgroeiende plant is natuurlijk de bananenboom, die een echte blikvanger voor je veranda is. Als het namelijk even meezit, groeit een bananenplant tot net onder het plafond. In deze blog nemen we je mee in de soorten planten die goed bij of in jouw veranda passen!

Een overkapping is in de meeste gevallen echt een gebruiksruimte. Je wilt immers langer van het buitenseizoen kunnen genieten en ook 's avonds of bij regen buiten kunnen zitten. Het moet dus vooral een goede zitplek zijn. Maar wat let je om de hoeken en niet gebruikte oppervlakken te gebruiken om jouw mooiste schaduwplanten neer te zetten? Sierlijke potten en bakken geven je overkapping sfeer en een luxe uitstraling. 

 

Welke planten kunnen onder een veranda?

Net voor (of tegen) de overkapping zijn de mogelijkheden nog groot. Denk aan statige potten of bakken met boompjes op stam, groenblijvende struiken, mooie en heerlijke geurende klimplanten, of heerlijk geurende kruiden...

Maar vijftig centimeter verderop, en zeker bij een meter of meer, wordt het toch lastig. Hier wordt het voor veel planten toch al snel te donker. De keuze wordt dan een stuk beperkter. Toch zijn er ook voor deze plek best nog planten die hier goed kunnen groeien. Natuurlijk is er wel extra verzorging nodig, om ze op die plek gezond te houden.

 

Bloeiende schaduwplanten

Er zijn ontzettend veel schaduwplanten, ook al kennen veel mensen die minder goed. Kies planten voor diepe schaduw, zodat ze hier goed tot hun recht komen. Om zo lang mogelijk mooi te blijven, zouden wij kiezen voor bloeiende schaduwplanten die groen blijven in de winter. Denk hierbij aan de volgende planten:

  • De Maagdenpalm (Vinca Minor)
  • Schoenlappersplant (Bergenia)
  • Kakasisch vergeet-me-nietje (Brunnera)
  • Elfenbloem (Epimedium)
  • Fuchsia en Skimmia

 

Bladplanten

Planten met groot blad groeien hoofdzakelijk in de schaduw. Veel van deze planten kan je ook goed gebruiken onder een overkapping. Wel dien je er rekening mee te houden dat ze meestal vrij veel water verlangen. Bijvoorbeeld de :

  • - Klimop (Hedera)
  • - Varens (Dryopteris)
  • - Hartlelie (Hosta)
  • - Purperklokje (Heuchera)
  • - Vingerplant (Fatsia)

 

Kunstplanten

Heb je minder groene vingers, of is de extra verzorging voor planten onder je overkapping net wat te veel van het goede? Dan kan je ook kiezen voor kunstplanten voor buiten. Gelukkig zien deze planten er al lang niet meer uit als felgroen plastic, maar zijn ze vaak niet meer van echt te onderscheiden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een groene achterwand van kunst klimop? Zo kan je zelfs de verste en donkerste hoek onder je overkapping opfleuren met mooi groen.

 

Jungle planten en exoten

Jungle planten en veel exoten lenen zich bij uitstek voor donkere plekken. Vaak gaat het hier om bladplanten die van oorsprong groeien op plekken in de jungle, met maar heel weinig licht. Ook veel exoten die goed winterhard zijn in ons klimaat, zijn eigenlijk schaduwplanten. Let wel op met exoten, want lang niet alle exoten kunnen tegen onze winters en hebben dan bescherming nodig. Voorbeelden hiervan zijn:

 

 

Heb je iets gehad aan deze blog en wil je meer weten over veranda's en kamerplanten? Neem dan snel een kijkje op Toptuincentrum.nl en top-verandas.nl

Wil je advies over jouw veranda of over kamerplanten? Kom dan naar onze winkel in Den Bosch. Je kunt ons vinden in GroenRijk Den Bosch. Naast ons grote aanbod in planten en bloemen, ben je bij ons ook aan het juiste adres voor dierenproducten, woonaccessoires, buitenplanten en barbecues. Daarnaast heten we je graag van harte welkom in ons tuincafé. Echter, is dit momenteel door corona restricties gesloten.

Heb je nog vragen over de producten die je tegenkomt op de website? Neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken op 073 330 0051 of mail naar info@toptuincentrum.nl

Ben je benieuwd geworden naar veranda's, kamerplanten of andere producten? Neem dan snel een kijkje op top-veranda's of Toptuincentrum.nl

 

 

Tags: