Voorjaarsplanten 2022

Wanneer het weer wat langer licht blijft, de vogeltjes gaan fluiten en de zon zich wat vaker laat zien, is het duidelijk dat de lente op komst is. Bij de lente horen natuurlijk, mooie, kleurrijke voorjaarsplanten en bloemen. Zowel binnen in huis als buiten in de tuin of op je balkon of terras. De bloemen en planten zorgen voor sfeer en gezelligheid en geven leven aan je huis en tuin. Bovendien zorgen bloemen en planten voor een beter humeur, want wie wordt er nou niet vrolijk van prachtig gekleurde bloemen en planten. 

 

Allereerst is goed om te weten dat er vele soorten planten zijn. In onderstaande tekst noemen we een aantal soort planten en geven we een korte omschrijving van desbetreffende soort plant.

 • Eenjarige planten
 • Vaste planten
 • Kuipplanten
  • Kuipplanten zorgen vaak voor tropische sferen in de tuin. Het zijn planten vanuit warme landen die in een kuip worden vervoerd naar Nederland. Deze vaak fleurige planten hebben wij Nederlanders maar al te graag in de tuin staan. Het doet ons namelijk denken aan vakantie in warmere landen. Wie wil er nou geen prachtige kruipplant in de tuin hebben staan? 
  • Kuipplanten zijn er in allerlei soorten en maten. Een van de weinige dingen die zij met elkaar gemeen hebben is dat zij allemaal niet winterhard zijn. In de winter moet je de kruipplanten dus ook weer naar binnen halen. De kuipplanten in ons assortiment zijn helaas niet alle seizoenen beschikbaar.
 • Fruitbomen & planten
 • Heesters
 • Bomen & Coniferen
 • Bamboe

Goed, nu je weet wat voor soort planten er allemaal zijn, is het tijd om door te gaan. Hieronder noemen we 6 schitterende voorjaarsplanten voor het jaar 2022. Lees dus snel verder!

 

1. Viooltjes, Viola

Vroeg in het voorjaar kun je viooltjes al in de tuin, in plantenbakken of op het balkon plaatsen. Ze zijn erg goedkoop en zowel bij bouwmarkten, supermarkten en bloemisten te koop. Deze kleine plantjes zorgen voor veel gezelligheid in de tuin. Je kunt viooltjes het beste in de zon of halfschaduw plaatsen. De voorjaarsplantjes zijn makkelijk te onderhouden en heel sterk, ze zijn namelijk winterhard. Wanneer het dus gevroren heeft zullen de plantjes bij temperaturen boven 0 weer tot bloei komen. Viooltjes zijn verkrijgbaar in de kleuren paars, geel, rood, oranje, wit, blauw of lila.

 

2. Narcissen, Narcissus

Narcissen staan symbool voor de lente. Deze mooie lange voorjaarsplanten met gele of witte bloemen komen tevoorschijn zodra de temperaturen weer wat omhoog gaan. In het voorjaar dus! Narcissen worden ook wel paasbloemen genoemd omdat ze veelal rond Pasen tot bloei komen. Wanneer je Narcissen in de tuin of op je balkon plaatst, zorg er dan voor dat ze voldoende zonlicht krijgen. De plantjes bloeien namelijk het beste in de volle zon, met voldoende licht en water. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid kun je ze tot boven de bol afknippen. De bloembollen kun je dan bewaren om volgend jaar opnieuw tot bloei te laten komen.

 

3. Orchidee, Phalaenopsis

De Orchidee is wellicht één van de meest populaire kamerplanten. Naast het feit dat deze plant hele mooie bloemen heeft is het ook nog eens makkelijk te verzorgen. De bloemen komen veel voor in de kleuren wit, roze, geel en lila. Onderaan de plant zitten donkergroene, ovale bladeren. De gekleurde bloemen zorgen direct voor een heerlijk lentegevoel in huis. Hoewel een orchidee graag licht heeft kun je het beter niet plaatsen in de volle zon. Je kunt het beter ergens in huis plaatsen waar voldoende daglicht komt, maar geen direct zonlicht. Eén keer per week water geven is voldoende. 

 

4. Tulpen, Tulipa

De Hollandse tulpen mogen in dit lijstje niet ontbreken. Tulpen, normaal bekend als snijbloem, maar ook zeker bruikbaar als voorjaarsplant in je tuin of huiskamer. Tulpen komen voor in allerlei gezellige kleuren zoals geel, oranje, roze, paars en rood. Ze zijn makkeljik te verzorgen en hebben alleen water nodig wanneer de grond droog aanvoelt. Tulpen in huis of in de tuin geven je meteen het ultieme lentegevoel, de gezellige kleuren zorgen voor meer sfeer in je woning of in de tuin. Hoewel de tulpen in het voorjaar prachtig bloeien kunnen ze niet goed tegen direct zonlicht en warme temperaturen. Zet ze dus op een plek waar ze deels in de schaduw staan. 

 

5. Blauwe Druifjes, Muscari Botryoides

Het blauwe druifje is de vrolijkste voorjaarsbloeier die in de tuin te vinden is. De blauwe bloemetjes die als een omgekeerde tros druiven aan de plant zitten vallen direct op in elke tuin. De plant vermeerdert erg snel. Om het verwilderen tegen te gaan kunnen de pollen met bolletjes in de zomer gescheurd worden en verder uit elkaar geplant worden.

 

6. Vergeet mij nietje, Myosotis

Dit is een kruidachtige en veelzijdige plant. De fijne, kleine bloempjes verhullen het zeer taaie karakter van de plant. In het voorjaar ontstaan de eerste bloempjes aan de plant. Deze bloei kan doorlopen tot in de zomer. Het vergeet-me-nietje is een tweejarige plant maar zal zichzelf vermeerderen en dus jaarlijks terug keren in de winter.

 

 

Kleurrijke bloemen en planten brengen het ultieme lentegevoel. Door voorjaarsplanten in je tuin te plaatsen of in huis neer te zetten zul je merken dat de lentekriebels aan zullen wakkeren. Daarnaast ziet het er onwijs gezellig uit en zorgt het voor mee sfeer in je tuin of woning. Wanneer je de voorjaarsplanten op de juiste manier verzorgd zul je er ook een lange tijd van kunnen genieten. Bovenstaande 6 voorjaarsplanten zijn prachtig in het voorjaar en zullen je huis of tuin een stuk leuker en gezelliger maken. Kom dus een ochtend of middag gezellig langs in ons tuincentrum GroenRijk Den Bosch, of kijk op de Toptuincentrum voor meer informatie. 

 

 

Heb je iets gehad aan deze blog en wil je meer weten over Voorjaarsplanten? Neem dan snel een kijkje op Toptuincentrum.nl

Wil je de producten liever in het echt bekijken? Kom dan naar onze winkel in Den Bosch. Je kunt ons vinden in GroenRijk Den Bosch. Naast ons grote aanbod in planten en bloemen, ben je bij ons ook aan het juiste adres voor kerstbomen, dierenproducten, woonaccessoires en nog veel meer! 
Daarnaast heten we je graag van harte welkom in ons tuincafé. Naast een kopje koffie met gebak, beschikken we over een uitgebreide lunchkaart.

Heb je nog vragen over de producten die je tegenkomt op de website? Neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken op 073 330 0051 of mail naar info@toptuincentrum.nl

Ben je benieuwd geworden naar onze voorjaarsplanten? Neem dan snel een kijkje op de site!

Tags: