Waarom is groen belangrijk in je huis?

Wil je rustig slapen in je slaapkamer? Zet luchtzuiverende planten in je slaapkamer. Heb je in de keuken minder plek om een plant neer te zetten? Hang een plant op! Wil je jouw werkplek in een tropische sfeer brengen, of heb je een saaie badkamer die wel wat leven kan gebruiken? Dan is groen de oplossing voor je. In deze blog geven we je een aantal tips over hoe je groen in jouw huis een rol kan laten spelen. Ook laten we zien wat voor waarde groen toe kan voegen in jouw eigen huisje.

 

 

Betere luchtkwaliteit

Een gezonde lucht binnenshuis is belangrijk. Lucht binnenshuis kan zo'n 12 keer meer vervuild zijn dan buitenshuis. Dit komt door chemische stofdeeltjes die aanwezig zijn in schilderijen, meubels, kledij en bouwmaterialen. Planten kunnen hiervoor een oplossing bieden: ze nemen schadelijke stoffen uit de lucht op en breken die af. Op deze manier verminderen ze de concentratie koolstofdioxide en andere verontreinigende stoffen terwijl ze de luchtvochtigheid verhogen. Bovendien hebben sommige planten ook een goede invloed op je slaap doordat ze 's nachts zuurstof afgeven. Een studie van NASA toont aan dat soorten planten zoals Epipremnum en Spathiphyllum als luchtzuiverende planten ingezet kunnen worden.

 

Mentale gezondheid en een betere nachtrust

Planten helpen om depressies tegen te gaan en zorgen voor een beter humeur en een gevoel van geluk. Voor mensen die bijvoorbeeld in een appartement wonen en geen huisdieren mogen hebben, dienen planten als alternatief. Zorg dragen van een levend organisme zou namelijk de kans op depressies en eenzaamheid verminderen. Ook voor mensen die moeilijk in slaap vallen of 's nachts vaak wakker worden kunnen planten een oplossing bieden. Luchtzuiverende kamerplanten zorgen voor een beter luchtklimaat in je slaapkamer en voor meer zuurstof. Samen met de rustgevende eigenschap laten planten zo je beter slapen. Hang planten boven je bed voor een betere nachtrust. 

 

Minder stress en meer concentratie

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat de aanwezigheid van planten stress en angst vermindert. Planten stralen rust uit, waardoor mensen die zich in een 'groene' ruimte bevinden een lagere bloeddruk hebben en zich meer ontspannen en optimistischer voelen. Daarnaast zorgt een relaxte sfeer en gezonde lucht een betere concentratie en productiviteit. Je werkt productiever in een omgeving met groen en kunt je beter focussen. Het is aangetoond dat mensen die werken in een omgeving met planten een beter geheugen hebben en nauwkeurig werk leveren. Ten slotte geven planten ons iets om te doen te hebben: voor ze zorgen!  Net als bij een huisdier kan het zorgen voor planten veel voldoening geven, zeker wanneer de plant elk jaar blijft groeien en mooie bloemen geeft. Dit gevoel iets gepresteerd te hebben heeft een positieve invloed op andere zaken in je leven. 

 

Tegen verkoudheid en het voorkomen van allergieën

Kamerplanten verlagen de kans op een verkoudheid en keelpijn met 30%. Dit is te danken aan het feit dat planten de luchtvochtigheid verhogen en de aanwezigheid van stofdeeltjes in je huis verminderen. Daarnaast zit je huis vol met pollen, huisstofmijt en haren van je huisdier. Sommige planten kunnen helpen om allergieën te verminderen. Haal ze nu in huis zodat je klachten snel minder worden. De 

 

Fleurig huis

Een warm welkom bij thuiskomst, wie wil dat nou niet? Planten in de hal of bij de voordeur zijn fijne binnenkomers, voor jezelf én voor je gasten. Kamerplanten zijn ook leuk als decoratie. Een huis waarin bloemen en planten de kamers versieren, straalt veel meer warmte en gezelligheid uit dan een huis waarin geen enkel stukje groen te vinden is. Overdrijf daar uiteraard ook niet in want dan zal je huis er al snel kitscherig en goedkoop uitzien. In je woonkamer heb je meestal meer ruimte om te spelen met stijl en presentatie. Zowel qua oppervlakte als mogelijkheden. Een toffe manier om je groene genot gaaf te stijlen, is door gebruik te maken van een roomdivider, Laat je planten er hier en daar in volle glorie achter vandaan piepen en zet een aantal van de groene groeiers met bladeren tegen de roomdivider aan. Zo creëer je eigenhandig jouw persoonlijke groene kunstwerk. Een toffe mix van grote en kleine planten werkt uitstekend. 

 

Lekker Nep

Heb je niet zo'n groene vingers? Dat geeft helemaal niks! Voor veel mensen ligt de uitdaging bij het onderhouden van de planten. Denk bijvoorbeeld aan voldoende water, licht of plantenvoeding. Iedereen die wel eens een echte plant in huis heeft gehad weet dat het een hele klus kan zijn om deze goed te onderhouden. Dit wordt alleen nog maar lastiger op het moment dat je weinig tijd hebt, of helemaal géén groene vingers. 
Kunstplanten bieden hiertoe de uitkomst. Zowel thuis als op kantoor worden ze steeds vaker gebruikt. Waarom kiezen mensen voor kunstplanten?

  • Kunstplanten gaan niet dood
  • Geen onderhoud met kunstplanten
  • Geen allergische reacties 
  • Snel en praktisch, zet de plant neer en geniet ervan
  • Kunstplanten zijn echter dan ooit en niet van echt te onderscheiden

 

 

Heb je iets gehad een deze blog en wil je wat inspiratie opdoen? Neem dan snel een kijkje op Toptuincentrum.nl door hier te klikken. 

Wil je de planten en producten liever in het echt bekijken? Kom dan naar onze winkel in Den Bosch. Je kunt ons vinden in GroenRijk Den Bosch. Naast het grote aanbod in (kunst)planten, ben je bij ons ook aan het juiste adres voor kerstbomen, buitenplanten, dierenproducten, woonaccessoires en nog veel meer! Daarnaast heten we je graag van harte welkom in ons tuincafé. Naast een kopje koffie met gebak, beschikken we over een uitgebreide lunchkaart.

Heb je nog vragen over de producten die je tegenkomt op de website? Neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken op 073 220 0051 of mail naar info@toptuincentrum.nl

Ben je benieuwd geworden en wil je inspiratie opdoen voor kamerplanten? Neem dan een kijkje op de site!

 

 

Tags: